top of page
Search

ЖИВОТ И ДЈЕЛО ЂОРЂА МИХАЈЛОВИЋА

Трибина о животу и стваралаштву првог босанскохерцеговачког академског сликара, Тузлака, Ђорђа Михајловића одржана је у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Тузли, 19. септембра.


О овом великом умјетнику надахнуто је говорио аутор монографије „Живот и дјело Ђорђа Михајловића“ Сенад Беговић, кустос у Међународној галерији портрета у Тузли. Како је и сам аутор рекао, монографија се састоји од пет дијелова. У првом дијелу сакупљено је све што је објављено о Михајловићу, други дио је посвећен раду Смиљке Шиник и Стефана Хакмана. Трећи дио чини грађа, углавном кореспонденција, сачувана у Музеју источне Босне и Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине док у четвртом дијелу можемо видјети репродукције дјела и сазнати гдје се свако од тих дјела налази. Прилози који јасније осликавају умјетников живот чине пети дио монографије. Данас се дјела овог умјетника налазе на три локације: Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине у Сарајеву, Међународној галерији портрета у Тузли и Музеју источне Босне у Тузли. Посјетиоци трибине нису крили задовољство што су имали прилику да постављајући питања сазнају многе детаље везане за живот и рад Ђорђа Михајловића.


Порука ове трибине била је да се сваким сусретом и разговором чувају сјећања на знамените личности овога града и БиХ, и да их је потребно организовати. Стогодишњица смрти овог знаменитог Тузлака била је повод да се још једном подсјетимо какву културну традицију баштинимо.

0 views0 comments
bottom of page