top of page
Search

ХВАЛА ВУКУ ЗА АЗБУКУ

У Тузли је у суботу, 22. априла, у просторијама Друштва одржана луткарска представа за дјецу „Хвала Вуку за азбуку“ у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. На овај начин обиљежен је Међународни дан књиге, наглашена важност језика и писма, али и промоција читања.

Занимљива, ведра и духовита луткарска представа за дјецу говори о азбуци и Вуку Стефановићу Караџићу. Представа је настала као дио борбе за опстанак ћириличног писма, јер је писмо стуб сваког националног и културног идентитета. Кроз представу дјеца су сазнала како су нека слова доспјела у азбуку, добили су и рецепт за лако учење азбуке. Поред савјета за учење уз музику, могла су се чути имена многих знаменитих личности: Вук Стефанопвић Караџић, Сава Мркаљ, Јернеј Копитар, Павел Шафарик, Лукијан Мушицки, Јохан Волфганг Гете, Филип Вишњић … Загонетке, питалице, брзалице, пословице су богатство које су малишани имали прилику да чују.

Режисер и глумац Цветин Аничић након представе „Хвала Вуку за азбуку“, која је одушевила и насмијала присутне, одржао је луткарску радионицу.

Драги гости, ученици ЈУ ОШ „Вељко Чубриловић“ из Прибоја, са домаћинима, дјецом из секције „Јутра плавог сљеза“, уживали су у дружењу и заједничким активностима.


5 views0 comments
bottom of page