top of page

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2024.

Светосавска академија у Тузли организована је и одржана у сарадњи са Српском православном црквеном општином Тузла и Српским просвјетним и културним друштвом „Просвјета“, у недјељу, 28. јануара у Епископском двору.
 У културно-умјетничком програму учествовали су етно-група „Тамјан“ из Угљевика под умјетничким руководством Јелене Костић и ученици Школе српског језика „Јутра плавог сљеза“ из Тузле, коју води Мирјана Лазаревић. Етно-група „Тамјан“ је Химном Светом Сави отворила ову академију, а на свом репертоару имали су традиционалне пјесме са простора Босне и Херцеговине, Србије, Македоније, Црне Горе и Бугарске као и многе духовне пјесме.
 Полазници школе српског језика су се представили одабраним текстовима у дијелу програма „СВЕТО СРЦЕ СВЕТОСАВЉА“
 Надахнуту бесједу о Светом Сави, „великом светионику у српској земљи пуној таме, незнања и сметености“, говорио је јереј Срђан Радмановић.
 Поздравни говор одржао је јереј Никола Чекетић, парох тузлански, и члан Управног одбора Друштва „Просвјета“.
 Пјесму „Иде нам Свети Сава“ епископа зворничко-тузланског господина г. Фотија прочитао је архијерејски намјесник протојереј-ставрофор Милош Тришић.
 Идуће године обиљежиће се један лијеп јубилеј: 145 година од прве светосавске забаве у Тузли, али и у Босни и Херцеговини.

БОЖИЋ 2024.

РАДОСТ БОЖИЋА – Он је љубав, Он је мир

Школа српског језика „Јутра плавог сљеза“ крајем децембра и почетком јануара организовала је занимљиве радионице поводом најрадоснијег празника, Божића. Божићне радионице одржане су у библиотеци Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Тузли.
 Прва радионица била је ДЈЕТИЊЦИ – „Дугме и још понешто“. У радости ишчекивања рођења Христовог много је лијепих обичаја који претходе празнику. Доносе мир и радост у домове, испуњавају их љубављу и породичном повезаношћу. На Дјетињце, празник дјеце, који се слави у трећој недјељи пред Божић, везују се дјеца. Дјеца се дријеше и откупљују мајкама и очевима добрим владањем и учењем, рецитовањем неке лијепе пјесмице, неким поклончићем који сами направе.
 На овој радионици полазиште је била књига „Буквар вештина и врлина“ ауторски рад двије учитељице, Десанке Ристић и Наде Кљајић. Дјеца су научила да ушију дугме и њиме украсе поклоне за „откуп“. Колико радости је донијело једно обично, најобичније дугме. Дугме је подсјетило и на једну лијепу књигу Јасминке Петровић „О дугмету и срећи“ која учи другарству, прихватању различитости и уводи у један, не баш идиличан, свијет одраслих.
 Друга радионица МАТЕРИЦЕ – „Мама, одријеши се!“ започела је кратким подсјећањем на прошлу: Божић, празници који му претходе, значај породице и породичних веза, смисао Божића.
 На најљепши празник, празник мајки, Материце, дјеца везују мајке, а оне се „дријеше“ поклонима. Радост и срећа, дјечја ужурбаност, усхићење, стварају предивне успомене на дјетињство и нераскидиве везе дјетета и родитеља, породицу. Најљепши поклони су, тако рекоше дјеца, загрљај, пољубац, осмијех. Радионицу су украсили стихови из збирке Бранка В. Радичевића „Песме о мајци“.
 Трећа радионица ОЦИ – „Мом вољеном тати“ започела је филмом „Дечија славарица“. Празник очева, Оци, обиљежава се посљедње недјеље пред Божић. Дјеца смишљају како да вежу очеве, који су се потрудили да склоне све везице и отежају „посао“ дјеци. Најуспјешнији „препади“ су, сигурно, када очеви спавају, а „одријешиће се“ већ припремљеним поклонима.
 Дјечја радост је обиљежје ових лијепих обичаја на празнике пред Божић – Дјетињце, Материце, Оце, а узајамно „везивање“ и „дријешење“ јесу чврсте породичне везе, слога унутар породице.
 Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у Тузли обиљежило је велики и најрадоснији празник, празник рођења Исуса Христа, лијепом активношћу Школе српског језика „Јутра плавог сљеза“. Организовано је још једно дружење дјеце основних и допунских школа на тему РАДОСТ БОЖИЋА - Он је љубав, Он је мир.
 Ове године учествовала су дјеца из Словеније, Србије, Црне Горе, Македоније, Њемачке, Француске, Босне и Херцеговине и Грчке. Ментори који су учествовали на конкурсу су изузетно цијењени учитељи, ментори, пјесници, који са љубављу раде са дјецом.
 Циљ конкурса, који није такмичарског карактера, је да се дјеца повежу кроз очување обичаја, традиције, језика и писма, никада не заборављајући смисао Божића.
 Изложба путем видео презентације одржана је у библиотеци Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Тузли.

bottom of page