*

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА, 2018. Народно позориште Тузла

*

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА, 2018. Босански културни центар ТК Тузла

https://www.youtube.com/watch?v=s0SgDTmSF2o

*

 

http://casopistabla.blogspot.com/2016/10/blog-post_665.html

 

*

ВАСКРШЊЕ РАДИОНИЦЕ, 2018.

Чланови секције „Јутра плавог сљеза“ при Црквеној општини Тузла васкршњим радионицама обиљежили су и прославили највећи хришћански празник Васкрс.

Већ седам година, колико секција постоји, пред Васкрс, дјеца се припремају за празник кроз креативне радионице шарања јаја, али и учећи о значају Васкрса.

Стиховима и легендама надмећу се у знању обогаћујући своја сазнања новим народним обичајима и причама из различитих крајева.Уз помоћ водитеља секције Мирјане Лазаревић, наставника српског језика и књижевности, дјеца су исцртавала јаја, читала занимљиве текстове о празнику из дјечјих часописа, правила честитке и, са великом љубављу и радошћу, спремала необично осликана јаја као дар  члановима својих породица.

 

http://www.pokazivac.com/vaskrs-u-tuzli/

 

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА, 3. фебруар 2018.

 

*

ЧАК ДО БРИСЕЛА НА КРИЛИМА СТИХОВА

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=287063

https://www.fokus.ba/kultura/stihovi-mlade-tuzlanske-pjesnikinje-sladjane-lazic-objavljeni-u-briselu/993069/

 

https://www.rep-srpska.eu/single-post/2018/01/29/On-the-wings-of-verses-to-Brussels

*

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА - ДЕКУПАЖ 8. јули 2017.

 

*

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА, 30. јуни 2017.

Тања Аћимовић, Теодора Блажановић и Василије Топић уљепшали су свечаност својим наступом и програмом под називом „Суза Косова“.

*

ШКОЛСКИ ЧАС ПОСВЕЋЕН ПЕТРУ КОЧИЋУ, 29. јуни 2017.

*

ШКОЛСКИ ЧАС ПОСВЕЋЕН МИКИ АНТИЋУ, 24. јуни 2017.

 

*

ВАСКРШЊЕ РАДИОНИЦЕ, април 2017.

Васкршње радионице које су ове године организовали чланови Секције “Јутра плавог сљеза” биле су праве ризнице љепоте. Осим прављења честитки, бојења и осликавања јаја, дјеца су уживала слушајући „Васкршње приче“.
Необична и занимљива била су појашњења о цртежима који се традиционално налазе на васкршњим јајима. То су слике које подсјећају на хришћански живот: крст, пшеница и грожђе, риба, звона, свијећа, лађа. Kрст-знак васкрсења и вјечног живота. Пшеница и грожђе потребни су да се направе хљеб и вино, а Свети Дух их током Свете Литургије претвара у тијело и крв Христову, симбол причешћа. Риба, знак распознавања, је ријеч настала од почетних слова грчких ријечи „Исус Христос Син Божји Спаситељ“. Звона нас зову на богослужење и прате од рођења до смрти. Свијећа је „свјетлост свијету“. Земаљски живот је путовање, а црква је лађа која води спасењу.
Током радионица организован је и квиз провјере знања, шта су дјеца запамтила из досадашњих разговора о Васкрсу и шта су ново научили. С обзиром на показано знање заслужују само похвале.
Након што су довршили радове и поставили изложбу рукотворина, забавили су се необичном игром „Kо је украо јаје?“ Учионица је била испуњена смијехом, радошћу и веселим дјечјим усклицима. Уживали су и родитељи, и деке, и баке.
На крају је пјесма Јована Јовановића Змаја „ Христос Васкрс“  била дивна васкршња честитка одрецитована са много љубави.
Секција „Јутра плавог сљеза“ дјелује при Црквеној општини Тузла већ шест година његујући српски језик, традицију и културу, а води је Мирјана Лазаревић, наставник српског језика. Са благословом епископа зворничко-тузланског господина Хризостома, секција је 2015. године наставила рад у новој учионици, у просторијама Владичанског двора у Тузли.
Захваљујући пројектима које финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије обезбијеђена су средства за опремање, а донацијама се обогаћује књижни фонд.
У плану су нове креативне радионице, али и активности којима ће се обиљежити значајни датуми.

http://www.pokazivac.com/vaskrsnje-radionice-jutra-plavog-sljeza/

*

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕЧЈЕ КЊИГЕ, 2. април 2017.

Рођендан Ханса Kристијана Андерсена обиљежава се као Међународни дан дјечје књиге већ  педесет година, а циљ је промовисати дјечју књижевност и читање, али и скренути пажњу јавности на потребе најмлађих читалаца.

 

Међународни одбор за дјечју књигу The International Board on Books for Young People (IBBY), обиљежава овај дан широм свијета да би се дјеца подстакла на читање. То је међународна непрофитна организација институција и појединаца из цијелог свијета који спајају дјецу и књиге. Основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је промоција међународног разумијевања кроз дјечије књиге, пружање прилике свој дјеци свијета да имају приступ књигама високих литерарних и умјетничких стандарда, објављивање и дистрибуција квалитетних дјечијих књига, нарочито у земљама у развоју, подстицање истраживачког и научног рада у области дјечје књижевности.

 

IBBY има више од 70 земаља чланица, а сваке друге године додјељује награду “Ханс Kристијан Андерсен“ за посебан допринос промоцији дјечје књиге на подручју писања и илустрације. Ова награда се често назива “Мали Нобел“.

 

Сваке године једна од чланица IBBY-ја је спонзор и одређује тему и постер за обиљежавање Дана. Ове године то је Русија, поруку “Растимо с књигом“ послао је руски писац Сергеј Махотин, а илустратор плаката је Михаил Фјодоров.

Чланови Секције за српски језик „Јутра плавог сљеза“ из Тузле обиљежили су овај дан дружењем и разговором о књигама, али и постављањем мини изложбе илустрација Бојана Јокановића "Сизиф vs правопис" што је била одлична прилика да се понове правописна правила која, углавном, занемарујемо. 

 

*

Е-ЧАСОПИС ЗА УМЕТНОСТ И КУЛТУРУ "ЗВЕЗДАНИ КОЛОДВОР" БЕОГРАД, март 2017.

У десетом броју часописа представљена је секција "Јутра плавог сљеза" из Тузле, објављене пјесме наше чланице Слађане Лазић као и њени досадашњи успјеси.

*

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2017.

Светосавска академија у Тузли одржана је у Народном позоришту, 4. фебруара. Наступ чланова секције „Јутра плавог сљеза“ је и ове године био дио свечаности.

„Отворио је закључане двери“ назив је програма који су извели најмлађи. Сигурни на сцени, испуњени радошћу што говоре стихове о светитељу чијим стопама ходе, били су прави бисер православља.

Иако су школске обавезе бројне дјеца желе да уче и да се друже кроз активности у секцији, да искажу своју маштовитост, таленте, да стварају. Насрећу, јер … срећно дјетињство није дјетињство без обавеза.

Осмијеси су блистали када су им уручене похвале за марљив рад, узорно понашање и постигнуте резултате.

http://www.pokazivac.com/jutra-plavog-sljeza-na-svetosavskoj-akademiji-u-tuzli/

*

БОЖИЋ 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

АНТОЛОГИЈА ПОСВЕЋЕНА БОДЛЕРУ, 31. 12. 2016.

 

На конкурсу за антологију „Посљедњи цвјетови зла“, посвећена француском пјеснику Шарл Бодлеру, а у сусрет јубилеју - 150 година од пјесникове смрти, одабрана је пјесма наше чланице Слађане Лазић „Успавани песник“ и биће објављена у антологији.

*

МАТЕРИЦЕ, 25. 12. 2016.

Чланице Секције за српски језик “Јутра плавог сљеза” при ЦО Тузла на позив СПКД “Просвјета” и свештеника Саборног храма Успења Пресвете Богородице по завршетку Свете литургије рецитовале су пјесме о мајци, и тако уљепшале данашњи празник Материце, највећи хришћански празник мајки и жена.

http://www.pokazivac.com/majka-najjaci-vjetar-u-leda/

*

КЊИГА ПУНА ДОБРОТЕ И ЉУБАВИ НА ДАР

У суботу, 30. јула, послије љетње паузе чланови секције „Јутра плавог сљеза“ почели су са планирањем и припремама нових активности. Може ли да буде љепши почетак рада него уз нову књигу! Иако су се већ раније на часовима упознали са стиховима Оријане Ливопољац, и они за њих нису нови, обрадовао их је поклон. Kњига. То је, како написа књижевник Ранко Павловић у рецензији, „књига пуна доброте и љубави“.

„Доброта, племенитост, љубав, жеља да срећа влада на овом свијету, дакле, све оно што оплемењује и кријепи душу, карактерише нову, другу по реду, збирку пјесама Гђе Господ живи Оријане Ливопољац. Из сваког стиха, сваке пјесме ове тематски цјеловите пјесничке књиге, окренуте Небу, али не неком апастрактном Небу, него оном које је у нама, у ђетету прије свега, напросто нас запљускује посебна врста позитивне енергије које у овим суморним временима све мање има у нама и око нас и баш зато је драгоцјена.“ (Из рецензије)

Листајући је, уживали су у оригиналним илустрацијама Серјоже Попова.

Штампање ове књиге омогућила је организација World Vision, у склопу обиљежавања 20 година рада на побољшању добробити дјеце, њихових породица и заједница у Босни и Херцеговини.

Збирка пјесама објављена је у издању Издавачке куће Митрополије дабробосанске „ДАБАР“ са благословом митрополита дабробосанског г. Николаја.

Због љепоте којом исијава и оплемењује бирали смо стихове, учили и рецитовали на свечаностима на којима смо учествовали. Радост је већа што баш са овом књигом почиње „наша школска година“.

http://www.pokazivac.com/knjiga-puna-dobrote-i-ljubavi-na-dar/

*

"ЈУТРА" У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

Сачувати језик и идентитет жеља је сваког народа. Све ове године чланови секције „Јутра плавог сљеза“ из Тузле његују свој матерњи, српски, језик кроз различите активности и садржаје. Сналазили су се како су знали и умјели с обзиром да су просторије за рад дијелили са неколико организација при СПЦ у Тузли.

Прошле године, са благословом епископа зворничко-тузланског господина Хризостома, секција је наставила рад у новој учионици, у просторијама Владичанског двора у Тузли.

Захваљујући пројектима које финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Републике Србије обезбијеђена су средства за опремање, а донацијама обогаћен је и књижни фонд.

http://www.pokazivac.com/jutra-u-novim-prostorijama/

*

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА, 30. 6. 2016.

Видовданска академија одржана је 30. јуна 2016. године у Владичанском двору у Тузли. Организатор овогодишње свечаности је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“. Лијепу и надахнуту бесједу одржала је књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић. Програм су обогатили и чланови КУД „Озрен“, гуслар Огњен Окиљ из Брчког, Нина Терзић, глумица из Тузле, и чланица секције „Јутра плавог сљеза“ Теодора Блажановић.

Водитељ програма био је Жељко Т. Ковачевић.

Публика је с одушевљењем пратила и дугим аплаузом наградила учеснике програма.

http://www.pokazivac.com/vidovdanska-akademija-u-tuzli/

*

ПЕТ ГОДИНА ДРУЖЕЊА

Секција „Јутра плавог сљеза“ формирана је прије пет година при Црквеној општини Тузла с циљем очувања и његовања српског језика, писма и културног и вјерског идентитета.

Чланови ове секције су на многим литерарним и ликовним конкурсима постизали запажене резултате. Учествовали су на свечаностима поводом прославе Савиндана, Васкрса,Видовдана… и плијенили својим наступима.

На креативним радионицама које организују, дружење протиче у смијеху и симпатичним причицама најмлађих чланова. Дјеца и родитељи смишљају и праве занимљиве креације од папира, глине, најлонских врећица, гумица…и на тај начин, заједно, испуњавају слободно вријеме, науче нешто ново.

Науче и да тикве не служе само за бојење, већ да се од њих може направити прелијепо слатко. Тако ће се један лијеп обичај у њиховим кућама наставити – обичај послужења слатким и хладном водом.

http://www.pokazivac.com/pet-godina-druzenja-sekcije-jutra-plavog-sljeza/

 

*

ВАСКРШЊА РАДИОНИЦА

 

Ишчекујући највећи хришћански празник, Васкрс, чланови Секције за српски језик при Црквеној општини Тузла и ученици Православне вјеронауке тузланских основних школа организовали су заједничку креативну радионицу у учионици за српски језик, у Владичанском двору, у Тузли, на Велику суботу.

На Велику суботу када наша Православна Црква прославља Погребење Божанског тијела и силазак у ад Господа и Спаса нашега Исуса Христа, којим је обновио људски род од трулежи и превео га у живот вјечни.

У уводном дијелу вјероучитељ Бојан Петровић говорио је о Васкрсу:

„ Драги ученици, један од највећих  Хришћанских Празника у години јесте Васкрс Господа и спаса нашега Исуса Христа. Васкрс је дан када је безгрешни Христос син Божији побиједио смрт. Као што каже апостол Павле: „ Ако Христос није устао, узалуд је вјера наша“( 1. Кор. 15, 17). Својим Васкрсењем Христос је показао своју Божанску моћ, побиједио је смрт и ђавола и отворио нам пут у живот вјечни. Његовим Васкрсењем је потврђена побједа живота, свјетлости и радости у вјери нашој. Васкрсењем Христовим је извршено дјело искупљења и спасења рода људскога.“

Дјеца су пажљиво слушала, али и питала, показујући тако своје занимање за ширење знања о вјери својој.

Други дио радионице одржала је Мирјана Лазаревић, наставник српског језика, а био је посвећен Васкрсу у српској књижевности, правилима писања великог слова у српском језику, као и замкама интернета.

Осликавање и украшавање јаја, прављење честитки и украса је свакако најзанимљивији дио радионице у коме су дјеца показала своју креативност и машту.

Ово Васкршње дружење је била добра прилика да се наши најмлађи суграђани упознају са животом Сина Божијег, са његовом главном побједом над смрћу. На дјелу је показан пример хришћанске љубави и слоге оних идеала којима нас је учио Исус Христос Син Божији.

 

Вјероучитељ у Тузли

 Бојан Петровић

 

*

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕЧЈЕ КЊИГЕ, 2. април 2016.

 

*

РАДИОНИЦА, 13. фебруар 2016.

 

"И за срећу треба дара,

срећан човјек-срећу ствара"

 

*

БОЖИЋ 2016.

Чланови секције "Јутра плавог сљеза" су учествовали у емисији Ход вијекова Радио-телевизије Тузланског кантона на Божић, 7. јануара 2016. године.

 

*

"ОН ЈЕ ЗОРА И СВАНУЋЕ"

Оци 2016.

 

"Мора се признати,капу доле,

Да се највише маме воле

Но, да се ствари погрешно не схвате,

Воле се воле, доста и тате."

 

*

"НАЈЉЕПША РИЈЕЧ"

Материце 2015.

 

Стиховима Десанке Максимовић и Мире Алечковић, њене најбоље ученице, поздравили смо данашњи празник.

 

*

„ДЈЕЦА СУ ПЧЕЛЕ НА ЦВИЈЕТУ“

Дјетињци 2015.

 

Чланови секције за српски језик „Јутра плавог сљеза“ при Црквеној општини Тузла представили су прегршт стихова Јована Јовановића Змаја, и на тај начин прославили данашњи празник Дјетињце.

 

*

У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

Децембар 2015.

 

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“

 

*

РАДИОНИЦА ГОСПОЂЕ ЈЕСЕН

Тузла, 17. октобар 2015.

 

*

СВЕЧАНОСТ СВЕТОСАВСКЕ ОМЛАДИНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Тузла, 27. септембар 2015.

 

Чланови секције „Јутра плавог сљеза“ су, на позив Светосавске омладинске заједнице из Тузле, учествовали у програму данашње свечаности. Дјеца су необичним и занимљивим стиховима измамила много смијеха, али је њихова порука била озбиљна: „У својој кући не скривај лице, не гаси пламен ћирилице!“

Чули смо да би неки бјежали у Лику, а неки се присјећали Босанске Крупе призивајући тако сјећање на стоти рођендан Бранка Ћопића.

Била је ту и необична Нушићева „Госпођа министарка“, али и многи пјесници који су у српској књижевности и језику оставили дубок траг.

 

*

ИЗЛЕТ И ЧАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ПРИРОДИ

Озрен, 15. август 2015.

 

*

ПРИЧАОНИЦА "ШТА АКО", 31. јули 2015.

 

Морски јежеви, медузе, пчеле, комарци, стомачни вируси, сунчаница, грчеви...Ух! Изгледа да на љетовању иза сваког угла вреба нека опасност која би могла да нам поквари уживање. Без бриге, уз Мали Забавник бићете спремни на све!

...

Били су ту и неизбјежни "Малци"!

...

 

Али велики успјех постигнут током ових наших састанака, часова, дружења, јесте лијеп, духовит и маштовит говор. Страха је нестало, гласови су чисти, јасни, а изговор ријечи правилан.

 

*

ШАХОВСКА РАДИОНИЦА, 1. јули 2015.

 

"Љепота шаховског потеза није у његовом изгледу, већ у мисли која стоји иза њега."

 

Шаховска радионица је одржана у просторијама Тузланског шаховског клуба „Слобода“. Кроз занимљив и чудесан свијет шаха водио нас је господин Жељко Ковачевић, државни судија.

 

*

РАДИОНИЦА "ЦАРЕВО НОВО ОДИЈЕЛО", 23. мај 2015.

 

Читали и учили...и научили!

 

"Да ли сте знали...да је код мушкараца дугмад на десној страни пошто су се облачили сами, а код госпођа на левој зато што су напорну обавезу закопчавања препуштале својим слушкињама. Људи који нису држали послугу, да не кажемо сад баш „простаци чије су се жене облачиле самостално”, нису ни могли да се кинђуре на овај начин. Друга теорија, још бајковитија али тиме и неодољивија јесте да ред дугмића ...који ништа не копчају на данашњем рукаву мушког сакоа не води порекло од одеће из старих времена где су и на том месту служила очекиваној сврси, већ – од наводне намере пруског владара Фридриха II да сличним додатком осујети своје упарађене војнике да манжетном бришу нос. С обзиром да је већина униформи тадашњих војски имала дугмад на рукаву, те да се иста прича може наћи и са Наполеоном и Нелсоном у главној улози јасно вам је да овакве сумњиве грађе смете узети тек са здравом дозом резерве размућене у чаши ведрог духа и то у часовима тешке неозбиљности."

 

*

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА "ЗА ЉЕПШИ СВИЈЕТ ПОСАДИ ЦВИЈЕТ",  9. мај 2015.

 

Лијеп сунчан дан је био права прилика за још једну радионицу, али овај пут у природи. Дјеца су цртала и осликавала беџеве са порукама о очувању природе које су потом дијелила шетачима на Сланој бањи, и на тај начин смо подржали акцију Let`s Do It.

 

*

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА „НЕЋУ ДА СЕ СТИДИМ“, 25. април 2015.

 

Опет смо се добро забавили! Данашњу радионицу смо украсили стиховима Русије Маринковић и Луције Тасић. Дјеца су своје разигране идеје искористила да пластичне флаше, кесе, тањире, штипаљке, кутије, претворе у необичне поклоне, и на тај начин учествују у акцији Let*s Do It!

Научили смо, кроз стихове Луције Тасић, шта природа воли, али и шта не воли, и како да јој узвратимо бригом и љубављу. Чега не треба да се стидимо испричала нам је Моника Остојић стиховима Русије Маринковић.

Дружење смо уљепшали игром, необичном, наравно. И пјесмама „Чаролије“...

 

*

ВАСКРС, 2015.

 

Васкршњи програм дјечјег стваралаштва под називом
                                                                        "Нашарај љубав, вјеру и побједу живота,
                                                                              данас је празник-празник живота."

Овогодишњи Васкршњи програм дјечјег стваралашта Секција „Јутра плавог сљеза“ завршила је наступом на концерту Eтно-групе „Траг“, у Народном позоришту у Тузли.


Уживали смо у стиховима Недељка Попадића, Добрице Ерића, Моше Одаловића, Милоша Стефановића, Оријане Ливопољац, и поучним причама руских писаца.
На изложби дјечјих радова нису проглашени најбољи и најљепши радови. Похваљени су сви учесници за своју марљивост и истрајност.


Посебну захвалност дугујемо нашем суграђанину Недељку Вишњићу који је са нама подијелио сјећања на прошле Васкрсе, што нас је понукало да ове године започнемо са школицом осликавања васкршњих јаја припремајући се тако за идући Васкрс, и нове дјечје радости.

https://www.vesti.rs/Drustvo/JUTRA-PLAVOG-SLJEZA-NA-VASKRS-U-TUZLI.html

 

*

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА, 2015.

 

Светосавска академија одржана је у Народном позоришту у Тузли, 31.01.2015. Чланови секције „Јутра плавог сљеза“ чије активности су усмјерене на чување и његовање српског језика и ћириличног писма, чување и његовање српског културног, етничког, језичког и вјерског идентитета, извели су свој дио програма под називом „Ничег нема без почетка, ни народа без свог претка."

 

*

БОЖИЋ, 2015.

 

Још једна година је иза нас. Од Божића до Божића, урадили смо много. Било је награда, похвала, захвалница, лијепих познанстава, али највише дивног дружења, смијеха и радости. Научили смо понешто, представљали се онако како смо знали и могли.
Ишчекујући најрадоснији празник, Божић, чланови секције „Јутра плавог сљеза“ при ЦО Тузла припремили су и извели приредбу „Од доброте душа цвјета“. Наша највјернија публика је била ту! И бескрајно смо им захвални на подршци и разумијевању, али и на огромном повјерењу и упорности. Топлина дјечије ријечи и радост са којом се припремају разгалила им је срца.
Цвркутале су птице Моше Одаловића, оснивали смо странку чика Јове Змаја, били у дому Недељка Попадића и открили да неки нас не воле људи...

 

*

27. децембар 2014.  Сутра су МАТЕРИЦЕ. Највећи хришћански празник мајки и жена обиљежава се у другој недјељи пред Божић.
Обичај је да се на тај дан "везују" мајке, а оне се "дријеше" поклонима. Припремили смо везице, сковали тајни план како да то урадимо, а научили и понеку пјесмицу да се маме радују.

 

*

20. децембар 2014.  ДЈЕТИЊЦИ...Данашње дружење је било у знаку предстојећег празника. Припремали смо поклоне...

 

 

ДЕТЕ

 

Дете није дете

Играчка за стрине и тете

Дете је дете

Да га волите и разумете

 

Нећете ми веровати

И велики песник Гете

Некада је био беба

И веома немирно дете

 

Бркати хајдук Вељко

Што је злотвору прашио пете

У почетку је сисао палац

И био немогуће дете

 

Јунаци космоса

Што лете на друге планете

Прво су седели на ношама

А после су сели у ракете

 

Дете није дете

Играчка за стрине и тете

Дете је дете

Да га волите и разумете

 

*

20. новембар 2014.  МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЈЕТЕТА

 

*

8. новембар 2014.   ...још један запис о нашем раду...

 

КО ШТА РАДИ?

 

Ветар вредно дува,

куца кућу чува,

крава млеко даје,

звездице се сјаје.

 

Кад порастеш шта ћеш бити

нацртај нам сада и ти!

                                   (Лидија Поповић)

 

Ања, Теодора (4 године), Моника (6 година), Тања (8 година), Марија (9 година), Лана (11 година)

 

*

Тема нашег дружења данас, 25. октобра, била је „Шта знаш о Вуку?“ Листали смо Вукову читанку и читали изабране народне умотворине. Дјеца су говорила занимљивости које су знали о Вуку.„Јутра плавог сљеза“ су на тај начин скромно обиљежила 150 година од смрти реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, и 200 година од објављивања Пјеснарице и Писменице.„Мала простонародна славено-сербска пјеснарица“ је збирка народних пјесама, а „Писменица сербскога језика по говору простога народа написана“ је прва граматика српског језика.Објављене су у Бечу, 1814. године. 

 

*

Подржали смо акцију Let*s do it! у БиХ ... скромно...

 

*

Креативна радионица „Празник у пољу“ одржана је 18. октобра 2014. године. Наша „Јутра“ су с нестрпљењем ишчекивала нове сусрете и нове активности.Уз лијепе стихове из збирке „Празник у пољу“ Наде Симић, играли смо се бојама, лишћем, шишаркама, кукурузном свилом, кестеном, ... Дружење ни овај пут није прошло без посластице, али веома необичне. Тикве не служе само за бојење, од њих можемо направити прелијепо слатко. Маме су добиле рецепт,и не сумњамо да ће се један лијеп обичај у њиховим кућама наставити, обичај послужења слатким и хладном водом.

 

*

Чланови секције „Јутра плавог сљеза“ из Тузле одржали су 21. августа 2014. године још једну креативну радионицу.

Циљ радионице је био да дјеца и родитељи смишљају и праве занимљиве креације од папира, глине, најлонских врећица, гумица...и на тај начин, заједно, испуне слободно вријеме, науче нешто ново. Поиграли смо се и „преметаљкама“, читали бајку „Вриједност грашка“.

Дружење је протекло у смијеху и симпатичним причицама најмлађих чланова, те је једна кутлача постала принцеза.

Слободно вријеме је веома важно у развоју дјетета. Активности које му се понуде не требају бити наметнуте већ задовољство и радост. Пожељно је да их родитељи подстичу и учествују, те на тај начин јачају осјећај повјерења и блискости.

Желимо да дјеца изграде правилан однос према раду, открију љепоту ручног рада и његују традиционалне вриједности у чему ће им родитељи помоћи својим примјером, зато је наша сарадња са родитељима драгоцјена.

На крају дружења награда није изостала, колачи и сокићи.

"Најважније ствари у дјечјим животима су сигурност, љубав, прихватање и охрабривање."

 

*

Радионица - маштаоница, 24. јули 2014.

Умјетност ручног рада

 

*

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА, 28. 6. 2014.

"Јутра плавог сљеза" на Видовданској академији у Владичанском двору у Тузли, 28. јуна 2014. године.

Академију је организовало Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Тузла. Друштво у овој години обиљежава 110 година постојања. "Јутра" су се представила одабраним текстовима писаца чије јубилеје славимо у 2014. години.

 

*

"Љубав на крсту", Васкрс 2014. године

Васкршњи програм дјечјег стваралаштва

 

*

Дјечја Светосавска академија, 27. јануар 2014.

Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли

 

*

КРЕАТИВНА ЈУТРА

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnewsc.php?id=56011

*

Приредба "Твој је говор света химна", Материце 2013.

Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли

 

"Добро вече стопанице

Честитам ти материце

Ако је колач? Да чекам.

Ако је ватраљ? Да бегам."

 

*

Приредба "Пред тобом је право благо...", Дјетињци 2013.

Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Тузли

*

Јапан – XV међународно такмичење дјечјих цртежа

 

Обрадовали су нас пријатељи из Јапана!


Међународно такмичење у области дјечјег сликарства, са нагласком на тематици очувања животне средине, одржано је у Токију. За ових петнаест година организациони одбор је примио више од 200.000 радова из читавог свијета.


Ове године учествовали су и чланови наше секције.


На пријавном формулару, поред основних информација о дјетету, било је потребно написати и поруку коју шаљемо у свијет. С обзиром да је тема била природа и брига о планети, одабрали смо цитат Св. Јустина Ћелијског:


„Цвеће - колико слатких тајни! Колико пријатних тајни! Када човеково сазнање проходи видљиве светове, поцрни од туге; а када се косне цвећа - заблиста, засија, зарадује се. Јер, цвеће - то је радост за наше људско сазнање. И најмањи цвет – колико рајског у њему! Најмањи цвет – читав рај!“